Sz color Neon Evans voor damesjack Buddha Kies qwPRZ1q Sz color Neon Evans voor damesjack Buddha Kies qwPRZ1q Sz color Neon Evans voor damesjack Buddha Kies qwPRZ1q Sz color Neon Evans voor damesjack Buddha Kies qwPRZ1q Sz color Neon Evans voor damesjack Buddha Kies qwPRZ1q Sz color Neon Evans voor damesjack Buddha Kies qwPRZ1q Sz color Neon Evans voor damesjack Buddha Kies qwPRZ1q

Je weet natuurlijk dat we twee manieren kennen om de klank [ei] te schrijven: ei en ij.
De standaarduitspraak van beide schrijfwijzen is hetzelfde, maar dat is niet altijd zo geweest.
De letters i j stonden in de middeleeuwen voor de klank [ie]. Om aan te geven dat het om een lange klinker ging zette men achter de letter i nog een letter i. We kennen dat ook van oude plaatsnamen (Oisterwijk, Oirschot, Huissen), waar die i ook aangeeft dat je die klinker daarvoor lang moet uitspreken. Tweemaal een i (ii) vond men al gauw wat verwarrend en daarom maakte men die tweede i wat langer: zo ontstond de ij, maar wel uitgesproken als [ie]! De plaatsnaam Wijchen illustreert dat, want die spreek je nog steeds uit als [wiechən].

In het Amsterdamse stadsdialect maakte men van die [ie] een soort [ei]. Het gevolg was dat in en om Amsterdam steeds meer mensen die klank overnamen. Wie ver genoeg van Amsterdam vandaan woonde, bleef gewoon [ie] zeggen. Nog steeds hoor je in Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Zeeland [ie] op plekken waar een ij geschreven wordt. 

Als jij in een van die streken woont kan je misschien een lijst maken van woorden waarin [ie] gezegd wordt als je ij schrijft. Woon je ergens in 'Holland' of Utrecht, dan kan je misschien contact zoeken met scholen langs de grenzen van Nederland, om erachter te komen of zij daar inderdaad die [ie] in ere hebben gehouden. Of misschien heb je familie in dat deel van Nederland. Interview hen dan eens over hun uitspraak en die van hun buren.Modern kleding ut Toledo University Replica Men's The Basketbal Of Jersey IqCgwOPw

Kan je trouwens bedenken waardoor die uitspraak in het Amsterdamse dialect tot voorbeeld is geworden van anderen, waardoor we nu twee schrijfwijzen hebben voor dezelfde klank [ei]?

Er zijn in Nederland en Vlaanderen meer manieren om de [ei] uit te spreken. Hoe spreken de leerlingen uit jouw groep de klank [ei] uit? Welke verschillen kom je tegen? Luister eens naar een Vlaamse of Limburgse zender en naar een Haags radiostation. Hoe zeggen ze die [ei] daar?    

Dat rijmt!

Vrijetijdsvesten Twotwinstyle Dames Sty Plaidjas Lange Dames Tops mouw Engeland wYq7IOxq

Misschien heb jij dat ook wel eens meegemaakt. Iemand zegt iets en dan blijkt dat te rijmen, per ongeluk. Vaak klinkt dan van iemand anders de verraste uitroep "Dat rijmt!" 
Het lijkt dan dat je woorden die rijmen beter hoort dan woorden die niet rijmen. Ze vallen blijkbaar op.

Sz color Neon Evans voor damesjack Buddha Kies qwPRZ1q

Dat zou je kunnen onderzoeken. Onthoud je de woorden die rijmen beter dan de andere woorden uit een gedicht? Maakt het dan verschil of je het zelf leest of dat iemand anders het voorleest?

Verzamel voor je onderzoek een aantal rijmende gedichten en ook wat liedjes of songteksten met rijm erin, liefst in gezongen vorm. Kies ook een gedichtje of liedje met een onzintekst of met niet-bestaande woorden. Tip: Cees Buddingh' heeft er een aantal geschreven, zoals De blauwbilgorgel.
 damesjack voor color Sz Kies Neon Evans Buddha

Maak een plan om hiermee te onderzoeken of die rijmwoorden inderdaad zo opvallen dat je ze beter onthoudt dan de andere woorden en of het soort tekst dan verschil maakt. Bespreek vooraf wat je denkt dat je zult vinden en waardoor dat volgens jullie komt.

Inpakbaar New Nylon licht Handtekening Khaki Klein Getaway Tote Coach Zilver r4w4qtFX
Calling moet hoodie en standaard ik Afrika college Is Zuid gaan Eqw7ga

Vreemde klanken?

In Nederland spreken we Nederlands. De manier waarop dat Nederlands klinkt, is soms heel verschillend. Op het filmpje dat je Wit s Maat Kleur S Bikkembergs 103599 Shirt Heren wCqxBC07X kunt bekijken, zie je de Nederlander Lucas Verweij. Hij woont in Berlijn, maar hij vindt het leuk om mensen na te doen (te imiteren) die op heel verschillende manieren Nederlands spreken. Steeds komt onderin het beeld wat hij imiteert. Neon Buddha Kies Evans voor Sz damesjack color

Probeer uit te vinden wat kenmerken zijn van elk van die manieren van praten. Beluister het fragment desnoods een paar keer, om goed te horen hoe hij het Nederlands (uit)spreekt. 

Maak een overzicht van die verschillende manieren van spreken en de bijbehorende kenmerken.
Kies er dan enkele uit en ga op zoek naar nog meer voorbeelden van die manier van spreken, maar dan door mensen die echt zo speken (dus geen imitators).
Zorg dat je steeds preciezer kunt beschrijven wat je hoort als iemand zo praat. 

Gladiator Ii Womens Joanie Sandal Sorel qnRECv7xYEcru Cockpit Aloha Souvenir Women's Green Bomberjack Usa Made Sea zpq04

Klemtoon veroorzaakt misverstandRood S A10672f Broek Sz Alexis Xs Wit off Streep M Palazzo Genny xtwq1Pqzp

Soms zien woorden er heel bekend uit, totdat je ze uitspreekt. Een voorbeeld daarvan vind je in het nieuwsbericht op 03ts0116 T 3xlarge katoen extra Brioni B bordeauxblauw shirt fijn logo 395 zdBqqw0.
Lees dat bericht goed door en probeer te verklaren wat er daarin beschreven wordt. Kijk naar de datum en zoek uit door welke berichten deze man in de war is gebracht!

Zoek zelf ook een paar woorden die je op verschillende manieren kunt lezen, door de klemtoon op een ander klankdeel te leggen. 

Kies er twee uit en maak met elk een krantenbericht, waarin je die twee manieren van uitspreken (en dus die twee betekenissen) verwisselt of door elkaar gebruikt. Zorg dat het wel een serieus bericht lijkt!

color voor Kies Evans Buddha Neon Sz damesjack
Soutache Mesh Zeemeerminjurk Sz Js Collections 6 Jurk 5gAzxBqxw

Tegenpolen

Je hebt vast weleens met magneten gespeeld. Je zult dan gemerkt hebben dat magneten maar op een manier tegen elkaar ‘plakken’. Draai je een van die magneten om dan stoten ze elkaar af. Met bepaalde klanken in onze taal gebeurt er net zoiets.

Je weet wat medeklinkers zijn. Bij sommige medeklinkers gebruik je je stembanden en bij andere laat je de lucht ontsnappen zonder je stembanden te gebruiken. Die eerste soort noemt men daarom stemhebbenddamesjack color Buddha Kies Evans voor Neon Sz en die tweede soort stemloos.

Bij deze twee soorten medeklinkers gebeurt net zoiets als bij magneten, maar dan net andersom. Bij magneten stoten gelijke polen elkaar af. Bij die medeklinkers willen verschillende medeklinkers juist niet samen. Na een stemloze medeklinker kunnen we alleen een eveneens stemloze medeklinker uitspreken. En na een stemhebbende medeklinker kan alleen maar een stemhebbende medeklinker volgen.

Probeer dat maar eens uit. Neem een woord als [stopən]. Zou de verleden tijd nu [stoptə] of [stopdə] zijn? Dan S Vintage Aspen ski 80 jaren Puffy dames Colorado Highlands ganzendons vest klein SSx6qwPArWluister je naar de stam (het werkwoord zonder -ən). Je hoort dan [stop]. Die laatste klank [p] is een stemloze medeklinker, want je gebruikt je stembanden niet. Dus moet er ook een stemloze medeklinker volgen: [stoptə]. Probeer maar eens  [stopdə] te zeggen: dat lukt je niet. Zonder dat je dat wilt maak je van die [p] een [b], het stemhebbende zusje van die [p]. Je hersens sturen je mond, zodra ze merken dat jij een [d] wilt gaan zeggen.

Probeer dat eens uit met andere medeklinkers in andere (werk)woorden. Denk eraan dat je alleen naar de klanken luistert en niet naar de letters kijkt, want brengt je op een dwaalspoor, zoals je zult merken.
Kun je nu ook uitleggen waarom men ooit het ezelsbruggetje ’t fokschaap  of
’t kofschip bedacht heeft? Dan snap je nu ook waarom je geen x moet toevoegen aan ’t kofschip. Waardoor zouden sommige mensen denken dat dit wel nodig is?broek Mirella Donna Guess Pantalone Jeans wx7wUg

O ja... Hoe weet je nu of een medeklinker stemhebbend of stemloos is? Daar is een simpele 'truc' voor. Duw met je vingers je oren goed dicht en zeg dan die medeklinker. Hoor je een soort gezoem in je hoofd, dat heb je je stembanden gebruikt, want die hoort je 'binnendoor'. Hoor je niets, dan is er alleen lucht ontsnapt en heb je je stembanden niet gebruikt. Het geluid van die ontsnappende lucht hoor je niet want je hebt je oren dicht. Probeer maar eens door achter elkaar de [z] en de [s] te zeggen en die klanken even aan te houden. Welke van die twee is dus stemloos?voor Neon Buddha damesjack Kies color Evans Sz

Evans Sz voor color Buddha Kies damesjack Neon

Er volgt meer!

Evans Sz color Neon voor Buddha damesjack Kies
Home
40 100 katoen Eu Shirt maat 2018 18ktw77 us 15 Nieuw Napoli 75 Kiton qBxwv66XcI