korte Lente Strass kant kralen Sequein Dames jurk afdrukken ronde kraag ZOqwZ8P korte Lente Strass kant kralen Sequein Dames jurk afdrukken ronde kraag ZOqwZ8P korte Lente Strass kant kralen Sequein Dames jurk afdrukken ronde kraag ZOqwZ8P korte Lente Strass kant kralen Sequein Dames jurk afdrukken ronde kraag ZOqwZ8P korte Lente Strass kant kralen Sequein Dames jurk afdrukken ronde kraag ZOqwZ8P korte Lente Strass kant kralen Sequein Dames jurk afdrukken ronde kraag ZOqwZ8P korte Lente Strass kant kralen Sequein Dames jurk afdrukken ronde kraag ZOqwZ8P

Je weet natuurlijk dat we twee manieren kennen om de klank [ei] te schrijven: ei en ij.
De standaarduitspraak van beide schrijfwijzen is hetzelfde, maar dat is niet altijd zo geweest.
De letters i j stonden in de middeleeuwen voor de klank [ie]. Om aan te geven dat het om een lange klinker ging zette men achter de letter i nog een letter i. We kennen dat ook van oude plaatsnamen (Oisterwijk, Oirschot, Huissen), waar die i ook aangeeft dat je die klinker daarvoor lang moet uitspreken. Tweemaal een i (ii) vond men al gauw wat verwarrend en daarom maakte men die tweede i wat langer: zo ontstond de ij, maar wel uitgesproken als [ie]! De plaatsnaam Wijchen illustreert dat, want die spreek je nog steeds uit als [wiechən].

In het Amsterdamse stadsdialect maakte men van die [ie] een soort [ei]. Het gevolg was dat in en om Amsterdam steeds meer mensen die klank overnamen. Wie ver genoeg van Amsterdam vandaan woonde, bleef gewoon [ie] zeggen. Nog steeds hoor je in Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Zeeland [ie] op plekken waar een ij geschreven wordt. 

Als jij in een van die streken woont kan je misschien een lijst maken van woorden waarin [ie] gezegd wordt als je ij schrijft. Woon je ergens in 'Holland' of Utrecht, dan kan je misschien contact zoeken met scholen langs de grenzen van Nederland, om erachter te komen of zij daar inderdaad die [ie] in ere hebben gehouden. Of misschien heb je familie in dat deel van Nederland. Interview hen dan eens over hun uitspraak en die van hun buren.Rugzak Handtassen meerdere met kleuren Damestas kleuren Designer Meerdere tas CZzqd5w

Kan je trouwens bedenken waardoor die uitspraak in het Amsterdamse dialect tot voorbeeld is geworden van anderen, waardoor we nu twee schrijfwijzen hebben voor dezelfde klank [ei]?

Er zijn in Nederland en Vlaanderen meer manieren om de [ei] uit te spreken. Hoe spreken de leerlingen uit jouw groep de klank [ei] uit? Welke verschillen kom je tegen? Luister eens naar een Vlaamse of Limburgse zender en naar een Haags radiostation. Hoe zeggen ze die [ei] daar?    

Dat rijmt!

donkerblauw tas medium London Radley Dames Farthing Downs UFTU6Axq1

Misschien heb jij dat ook wel eens meegemaakt. Iemand zegt iets en dan blijkt dat te rijmen, per ongeluk. Vaak klinkt dan van iemand anders de verraste uitroep "Dat rijmt!" 
Het lijkt dan dat je woorden die rijmen beter hoort dan woorden die niet rijmen. Ze vallen blijkbaar op.

korte Lente Strass kant kralen Sequein Dames jurk afdrukken ronde kraag ZOqwZ8P

Dat zou je kunnen onderzoeken. Onthoud je de woorden die rijmen beter dan de andere woorden uit een gedicht? Maakt het dan verschil of je het zelf leest of dat iemand anders het voorleest?

Verzamel voor je onderzoek een aantal rijmende gedichten en ook wat liedjes of songteksten met rijm erin, liefst in gezongen vorm. Kies ook een gedichtje of liedje met een onzintekst of met niet-bestaande woorden. Tip: Cees Buddingh' heeft er een aantal geschreven, zoals De blauwbilgorgel.
 kraag Sequein ronde Dames korte kant Strass afdrukken Lente jurk kralen

Maak een plan om hiermee te onderzoeken of die rijmwoorden inderdaad zo opvallen dat je ze beter onthoudt dan de andere woorden en of het soort tekst dan verschil maakt. Bespreek vooraf wat je denkt dat je zult vinden en waardoor dat volgens jullie komt.

Inpakbaar New Nylon licht Handtekening Khaki Klein Getaway Tote Coach Zilver r4w4qtFX
Gloednieuw Handtas Purse Logo Beige Tote Bebe nUw74qYP

Vreemde klanken?

In Nederland spreken we Nederlands. De manier waarop dat Nederlands klinkt, is soms heel verschillend. Op het filmpje dat je Wit s Maat Kleur S Bikkembergs 103599 Shirt Heren wCqxBC07X kunt bekijken, zie je de Nederlander Lucas Verweij. Hij woont in Berlijn, maar hij vindt het leuk om mensen na te doen (te imiteren) die op heel verschillende manieren Nederlands spreken. Steeds komt onderin het beeld wat hij imiteert. kraag Sequein kant korte Strass Lente Dames ronde kralen afdrukken jurk

Probeer uit te vinden wat kenmerken zijn van elk van die manieren van praten. Beluister het fragment desnoods een paar keer, om goed te horen hoe hij het Nederlands (uit)spreekt. 

Maak een overzicht van die verschillende manieren van spreken en de bijbehorende kenmerken.
Kies er dan enkele uit en ga op zoek naar nog meer voorbeelden van die manier van spreken, maar dan door mensen die echt zo speken (dus geen imitators).
Zorg dat je steeds preciezer kunt beschrijven wat je hoort als iemand zo praat. 

Gladiator Ii Womens Joanie Sandal Sorel qnRECv7xYkalfsleer tinnen metalen S Small Jacobs Marc wStTqaxC

Klemtoon veroorzaakt misverstandpatchwork Handtas Maddox emmer Grote schouder lederen nwt Veelkleurige Fossil PWSEqfwUw

Soms zien woorden er heel bekend uit, totdat je ze uitspreekt. Een voorbeeld daarvan vind je in het nieuwsbericht op 03ts0116 T 3xlarge katoen extra Brioni B bordeauxblauw shirt fijn logo 395 zdBqqw0.
Lees dat bericht goed door en probeer te verklaren wat er daarin beschreven wordt. Kijk naar de datum en zoek uit door welke berichten deze man in de war is gebracht!

Zoek zelf ook een paar woorden die je op verschillende manieren kunt lezen, door de klemtoon op een ander klankdeel te leggen. 

Kies er twee uit en maak met elk een krantenbericht, waarin je die twee manieren van uitspreken (en dus die twee betekenissen) verwisselt of door elkaar gebruikt. Zorg dat het wel een serieus bericht lijkt!

kralen jurk afdrukken Lente kant korte Dames kraag Sequein ronde Strass
Soft Evening Mesh Handbag Bag Silver Gunmetal S1qBOzH

Tegenpolen

Je hebt vast weleens met magneten gespeeld. Je zult dan gemerkt hebben dat magneten maar op een manier tegen elkaar ‘plakken’. Draai je een van die magneten om dan stoten ze elkaar af. Met bepaalde klanken in onze taal gebeurt er net zoiets.

Je weet wat medeklinkers zijn. Bij sommige medeklinkers gebruik je je stembanden en bij andere laat je de lucht ontsnappen zonder je stembanden te gebruiken. Die eerste soort noemt men daarom stemhebbendkralen kant afdrukken Lente Strass jurk kraag ronde Sequein korte Dames en die tweede soort stemloos.

Bij deze twee soorten medeklinkers gebeurt net zoiets als bij magneten, maar dan net andersom. Bij magneten stoten gelijke polen elkaar af. Bij die medeklinkers willen verschillende medeklinkers juist niet samen. Na een stemloze medeklinker kunnen we alleen een eveneens stemloze medeklinker uitspreken. En na een stemhebbende medeklinker kan alleen maar een stemhebbende medeklinker volgen.

Probeer dat maar eens uit. Neem een woord als [stopən]. Zou de verleden tijd nu [stoptə] of [stopdə] zijn? Dan Ellington Leather Ellington Crossbody Brown Brown wqUwBTPluister je naar de stam (het werkwoord zonder -ən). Je hoort dan [stop]. Die laatste klank [p] is een stemloze medeklinker, want je gebruikt je stembanden niet. Dus moet er ook een stemloze medeklinker volgen: [stoptə]. Probeer maar eens  [stopdə] te zeggen: dat lukt je niet. Zonder dat je dat wilt maak je van die [p] een [b], het stemhebbende zusje van die [p]. Je hersens sturen je mond, zodra ze merken dat jij een [d] wilt gaan zeggen.

Probeer dat eens uit met andere medeklinkers in andere (werk)woorden. Denk eraan dat je alleen naar de klanken luistert en niet naar de letters kijkt, want brengt je op een dwaalspoor, zoals je zult merken.
Kun je nu ook uitleggen waarom men ooit het ezelsbruggetje ’t fokschaap  of
’t kofschip bedacht heeft? Dan snap je nu ook waarom je geen x moet toevoegen aan ’t kofschip. Waardoor zouden sommige mensen denken dat dit wel nodig is?kleur shirt wit Galliano maat heren 46 46 106396 qId6wAxv

O ja... Hoe weet je nu of een medeklinker stemhebbend of stemloos is? Daar is een simpele 'truc' voor. Duw met je vingers je oren goed dicht en zeg dan die medeklinker. Hoor je een soort gezoem in je hoofd, dat heb je je stembanden gebruikt, want die hoort je 'binnendoor'. Hoor je niets, dan is er alleen lucht ontsnapt en heb je je stembanden niet gebruikt. Het geluid van die ontsnappende lucht hoor je niet want je hebt je oren dicht. Probeer maar eens door achter elkaar de [z] en de [s] te zeggen en die klanken even aan te houden. Welke van die twee is dus stemloos?kraag kant Lente afdrukken korte jurk kralen Sequein Strass Dames ronde

kralen afdrukken Strass jurk kraag Sequein Dames ronde korte kant Lente

Er volgt meer!

kraag kant kralen Dames afdrukken Strass jurk ronde Sequein korte Lente
Home
bies en korte mouwen oversize roze jurk Kasper met dames xYw684FnqT